Άλλη μία φορά που θα δώσεις τέλη κυκλοφορίας για 1 χρόνο

Θα πληρώσεις τα ίδια με πέρυσι. Και για μία ακόμη φορά πρέπει να πληρώσεις όλο το ποσό για τον επόμενο χρόνο. Γιατί όχι με τον μήνα;

Άλλη μία φορά που θα δώσεις τέλη κυκλοφορίας για 1 χρόνο

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, που σε πιάνει ένας μικρός πανικός. Τα Χριστούγεννα έρχονται με έξοδα. Κι ένα από αυτά είναι και τα τέλη κυκλοφορίας. Που, για μία ακόμη φορά, είναι τα ίδια που πλήρωσες πέρυσι.

Γιατί πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας; Θεωρητικά τα χρήματα που συγκεντρώνονται, πάνε σε έργα συντήρησης του οδικού δικτύου. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Τι θα πληρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας;

Εξαρτάται. Αν έχεις μηχανή εξαρτάται από τα κυβικά της. Αν έχεις αυτοκίνητο, εξαρτάται είτε από τα κυβικά του είτε από τους ρύπους CO2 που εκπέμπει, ανάλογα με την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας του. Εδώ το πινακάκι τα έχει πολύ όμορφα και τακτοποιημένα για να βρεις πού ανήκεις εσύ.

Τέλη κυκλοφορίας για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση μέχρι και το 2000
Τέλη κυκλοφορίας για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση από το 2001 μέχρι και το 2005
Τέλη κυκλοφορίας για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση μέχρι και 31/10/2010
Τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα με πρώτη ταξινόμηση από 01/11/2010

Πώς μπορείς να πληρώσεις;

Μπαίνεις εδώ για να εκτυπώσεις τα τέλη κυκλοφορίας και πληρώνεις είτε μέσω e-banking, είτε στην τράπεζα, είτε σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ.

Ποιος δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας;

Τέλη κυκλοφορίας δεν πληρώνουν όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες. Από τους υπόλοιπους, απαλλάσσονται τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς ανήλικων ατόμων με αναπηρία.

Τι γίνεται αν δεν πληρώσεις;

Το πρόστιμο είναι το διπλάσιο του ποσού των τελών κυκλοφορίας. Αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερο από €30, το πρόστιμο είναι €30 + το ποσό των τελών κυκλοφορίας. Δεν έχει σημασία αν κινείται ή όχι το όχημά σου, τα τέλη κυκλοφορίας είναι υποχρεωτικό να καταβάλλονται.

Τέλη με τον μήνα; Όχι ακριβώς

Αυτό το «τέλη με τον μήνα» που ακούς ως μεγάλη ρύθμιση –κάθε χρόνο– αφορά όσους έχουν καταθέσει πινακίδες στην εφορία και αποφασίσουν μέσα στο 2019 να τις πάρουν πίσω. Πληρώνουν ένα μέρος των τελών ανάλογα με το διάστημα για το οποίο θέλουν να πάρουν τις πινακίδες. Σίγουρα όμως όχι το ακριβές ποσό που αναλογεί στο διάστημα για το οποίο παίρνουν πινακίδες.

Γιατί όχι τέλη κυκλοφορίας με την ημέρα;

Το πιο λογικό θα ήταν να μπορείς να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας με ακρίβεια ημέρας. Δηλαδή, αν αγοράσεις αυτοκίνητο στις 25 Νοεμβρίου, να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας για ακριβώς 36 ημέρες –όχι στρογγυλοποιημένα, για 2 μήνες!

Αλλά για μία ακόμη χρονιά, πρέπει να πληρώσεις μέχρι το τέλος του έτους, με τη μία, όλο το ποσό για το επόμενο έτος, το 2019.

Ασφάλεια με την ημέρα όμως; Εννοείται

Στην Hellas Direct σκεφτόμαστε πρακτικά. Δεν μπορούμε να σου επιβάλλουμε εμείς πότε θα πληρώσεις. Διαλέγεις τη διάρκεια της ασφάλειάς σου ανάλογα με το ποσό που θέλεις να διαθέσεις ή ανάλογα με την ημερομηνία που προτιμάς να πληρώσεις. Από 30 έως 365 ημέρες. Θέλεις να πληρώσεις αφού πληρωθείς; Θέλεις να πληρώσεις μετά τα Χριστούγεννα για να μη σου πέσουν όλα μαζί; Πριν τα Χριστούγεννα; Τώρα; Για εμάς δεν έχει καμία διαφορά. Μπες εδώ και διάλεξε την ασφάλεια που σε βολεύει.

Δες κι αυτά